Rugtriathlon

Met één keer per week oefeningen doen van uw lage rugklachten af? Dat kan nu bij FysioVandaag met een nieuw trainingsprogramma voor lage rugklachten. Het programma loopt al jaren succesvol in Duitsland onder de naam rugtriathlon. Door goede contacten met de ontwikkelaars, hebben wij het programma kunnen volgen en overnemen.

Wat is de rugtriathlon?

Er wordt gewerkt vanuit het versterken van bindweefsel. Bindweefsel is de ‘grondstof’ van de verschillende banden, pezen en kraakbeen in het lichaam. Het programma is gebaseerd op de herstelprincipes van bindweefsel, waar wij bij FysioVandaag ook vanuit gaan.
Het trainen van spieren heeft als voordeel dat u snel kracht opbouwt, maar de terugval na bijvoorbeeld een week ziekte is meestal groot. Daarbij moet u voor de opbouw van spierkracht twee tot drie keer per week trainen. De rugtriathlon heeft al effect bij één keer per week trainen. Om het bindweefsel te versterken bouwt u collageen op. Dit gaat veel langzamer dan spieropbouw, maar dat geldt ook voor de afbraak.
Het trainingsprogramma duurt daarom zes tot negen maanden, maar dan blijven de klachten wel een jaar weg. Dat betekent dat bijvoorbeeld een dag in de tuin werken niet meer direct klachten veroorzaakt.

Wat houdt het in?

U kunt de negen oefeningen gewoon thuis doen, maar ook in een groep, onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit heeft als voordeel, dat gecontroleerd wordt of u de oefeningen goed uitvoert. De groep mensen, die de rugtriathlon heeft getest, reageerde erg positief. Het is goed vol te houden en de eerste tuinwerkzaamheden in het voorjaar veroorzaakten geen rugklachten. Normaal zien we in de lente een toename van de lage rugklachten. Voor ons een bevestiging dat het programma werkt!

Vergoedingen
Aan de rugtriathlon zijn geen extra kosten verbonden als u thuis traint. De begeleiding van uw fysiotherapeut valt gewoon onder fysiotherapie. Als u in een groep wilt trainen kunnen daar kosten aan verbonden zijn. Informeer bij uw fysiotherapeut!

vergoedingen

Afspraak maken

Wilt u meer weten over de rugtriathlon? Neem dan nu contact met ons op!

maak een afspraak met fysio vandaag
terug naar overzicht