Schouderklachten

Schouderklachten komen volgens de huisartsenstandaard voor bij 47% van de nederlandse bevolking. Na 6 maanden is 50% van de schouderklachten uit zichzelf weer hersteld. De schouder is een complex gewricht, wat kan verklaren dat schouderklachten niet zomaar uit zichzelf herstellen.

FysioVandaag is lid van Schoudernetwerk Midden Nederland en Schoudernetwerk Nederland. FysioVandaag behandeld veel verschillende klachten van de schouder. Wij hebben goede contacten met verschillende schouderorthopeden in verschillende ziekenhuizen. Om onze kennis en kund op peil te houden wisselen wij veel informatie uit met andere schouderfysiotherapeuten en schouderorthopeden.

Wilt u een duidelijk verhaal over uw schouderklachten? Dan kunt u ons bellen of mailen.

Portretjes

Leonie van der Starre  en  Frank Robertz zijn beide lid van het Schoudernetwerk Midden Nederland en Schoudernetwerk Nederland. 

De meest voorkomende schouderklachten zijn: 

  • Schouderpeesirritatie (SAPS)
  • Slijmbeursirritatie (SAPS)
  • Calcificatie schouder pees (kalk in de pees)
  • Frozen Shoulder
  • Artrose
  • Schouder uit de kom (luxatie)
  • Labrumletsel
  • Instabiele schouder
  • Schouderoperatie
  • Neurologische afwijkingen
  • AC of SC gewricht klachten

Waarom FysioVandaag?

  • Lid van Schoudernetwerk NL

  • Gratis inloopspreekuur

  • Behandeling in de avond

Herstel snel! Plan je afspraak vandaag nog.

Pees en Slijmbeurs irritatie
Een schouderpees- en slijmbeursirritatie worden ook wel Sub Acromiaal Pijn Syndroom (SAPS) genoemd. het is een verzamelnaam voor verschillende pees- en slijmbeursklachten in de schouder.

De pijn zit vaak in de bovenarm en trekt soms door naar de nek en/of onderarm. Vooral zijwaarts heffen is pijnlijk. Als de arm helemaal omhoog is, is de pijn vaak weg. Een SAPS ontstaat vaak in de loop van de tijd en kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door bijvoorbeeld overbelasting en(werk)houding).

Calcificatie 
Een calcificatie of kalk in de pees komt ook regelmatig voor in de schouder. Een calcificatie hoeft niet altijd pijnlijk te zijn. We weten niet helemaal precies hoe een calcificatie ontstaat, maar waarschijnlijk als gevolg van overmatige druk- en trekkrachten op de pees. 

Frozen Shoulder 
Een frozen shoulder is een ontsteking van het kapsel van de schouder. Dit kapsel "verkort" als het ware waardoor de schouder beperkt is met bewegen. Een Frozen Shoulder kent 3 stadia:

  • Stadium 1 is de pijnlijke of bevriezingsfase
  • stadium 2 is de bevroren fase en
  • stadium 3 is de ontdooiingsfase. 
    Frozen02

Frozen01De ontstaanswijze van een frozen shoulder kan een val, operatie of door overbelasting zich ontwikkelen. Vaak zien we dit bij stress, diabetes type 2 of andere ziekten.

Artrose

Artrose of slijtage is een vermindering van dikte van het kraakbeen in de schouder, waardoor schouderkop en kom niet goed meer kunnen bewegen t.o.v. elkaar. De klachten kunnen lijken op een frozen shoulder, maar artrose komt over het algemeen vooral voor bij mensen boven de 70 jaar. Door de spieren te trainen en de schouder te mobiliseren kan een schouder vaak weer prima functioneren.Artrose

Schouder uit de kom

Een schouder uit de kom, ook wel luxatie genoemd ontstaat vaak na een val op de schouder. Bijna altijd gaat de schouder naar voren uit de kom. Iemand die een luxatie heeft gehad ervaart een instabiel gevoel in de schouder als er naar een bepaalde richting wordt bewogen. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn. Als de schouder niet spontaan terug in de kom gaat dan zal de schouder gezet moeten worden in het ziekenhuis (repositie). Vaak krijgt men een mitella mee uit het ziekenhuis die 2-4 weken gedragen moet worden.
Met fysiotherapie worden de spieren getraind om de schouder in allerlei verschillende posities stabiel te krijgen.

Labrumletsel

Bij een overmatige beweging van de schouder of nadat de schouder uit de kom is gegaan kan er ook een labrumletsel ontstaan. Het labrum is een kraakbenige ring om de kom van de schouder. Bij een labrumletsel kan ook een instabiel gevoel ervaren woren. Een labrumletsel hoeft niet altijd operatief behandeld te worden. Vaak zien we dat met fysiotherapie een labrumletsel goed kan herstellen. 

Instabiele schouder
Een schouder hoeft niet altijd na een val uit de kom te gaan. Dit kan ook spontaan gebeuren bijvoorbeeld bij mensen die hypermobiel zijn of waarbij de schouder al meerdere keren uit de kom is gegaan (recidief). Vaak kan fysiotherapie voor deze schouderklachten heel goed helpen en heeft een operatie bij hypermobiele mensen vaak geen goed effect. Door veel te trainen in verschillende uitgangshoudingen en ook de rest van het lichaam te betrekken bij de training, kan een schouder weer stabiel worden.

Schouderoperatie

Er zijn veel verschillende soorten schouderoperaties zoals een Latarjet, (reversed) prothese, cuff of labrum repair. Elke operatie heeft zijn eigen protocol en behandelduur. In de meeste gevallen wordt er vanuit het ziekenhuis een mitella of sling meegegeven. Een revalidatie kan bestaan uit informatie geven over de revalidatie, spieren losmaken, gewricht mobiliseren en training van spieren op kracht en stabiliteit. Altijd doen we dit in overleg met u en kijken we wat de schouder nodig heeft. Regelmatig is er contact met orthopeden over de voortgang van de revalidatie.

AC of SC klachten
Pijn aan een van de uiteindes van het sleutelbeen kan vervelende klachten geven tijdens verschillende activiteiten in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij liggen op de pijnlijke zijde. Gerichte fysiotherapie kan soms snel verbetering geven. De pijn zit dan vaak bovenop de schouder bij het sleutelbeen of ter hoogte van het borstbeen. 

Afspraak maken

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Dan kunt u bij ons terecht!

Vul het onderstaande formulier zo compleet mogelijk in.
Uw gegevens worden verstuurd via een versleutelde verbinding.

Persoonsgegevens
*Geslacht
*Gaat u akkoord met het praktijkreglement van fysiovandaag?
*Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Versturen

Nieuwsflitsjes

Contact

FysioVandaag Houten
Handboog 6L 
3994 AD Houten 
030-6361687 
info@fysiovandaag.nl      

webdesign & realisatie: dehoopenkoning.nl