Specialisaties binnen de Fysiotherapie

Schouder

Als u uw arm zijwaarts heft, bewegen de schoudergewrichten in een bepaald ritme met elkaar. Als dat ritme niet goed meer werkt, kan er een schouderklacht ontstaan. De schoudergordel bestaat uit vijf gewrichten, die allemaal met elkaar moeten samenwerken. De meest voorkomende klachten in een schouder zijn peesproblematiek (inclusief rupturen), slijmbeursontstekingen en kapselirritaties.

Een belangrijke voorwaarde om te kunnen herstellen is dat het ritme en de stabiliteit van de schoudergordel goed zijn. Dat begint bij een juiste schouderbladstand en een goed lopend schouderblad. Het schouderblad zit alleen vast bij het sleutelbeen en wordt verder op zijn plek gehouden door spieren, die met elkaar samenwerken. Door training  van specifieke spieren wordt de balans hersteld en daarmee het ritme. Een verkeerde stand of ritme kan zorgen voor een irritatie aan slijmbeurs of pees.

Tijdens het zijwaarts heffen wordt er ook bewogen in de bovenrug en nek.  Wij zullen tijdens een onderzoek van de schouder ook moeten kijken of er problemen zitten in de bovenrug en nek. Behandeling van alleen de schouder zorgt voor tijdelijk of onvolledig herstel. Daarbij kunnen we gebruik maken van de echo om de kwaliteit van de pees te beoordelen, of er een irritatie is van de slijmbeurs en of er sprake is van calcificatie (kalkvorming). Hierdoor zijn wij beter in staat een goede prognose te geven van de duur van het herstel.

Complex gewricht

Door de complexiteit van de schouder kan er bij een val op de schouder ook schade ontstaan, bijvoorbeeld in het labrum, een kraakbenige ring bij de kom van de schouder. Deze zorgt onder andere voor stabiliteit in het gewricht. Het labrum kan scheuren, waardoor een bewegingsbeperking optreedt en/of pijn.

Een val op de schouder kan ook zorgen voor een (sub)luxatie van de schouder. De schouderkop is dan geheel of gedeeltelijk uit de kom geweest. Bij bewegen (met name in een grotere hoek dan 90 graden) ontstaat opnieuw het gevoel alsof de “schouder uit de kom” gaat. Training van de schouder kan dan effectief zijn om de stabiliteit weer te verbeteren. In sommige gevallen is een operatie nodig om de instabiliteit op te lossen.

Neem voor meer informatie over uw schouder of specifieke schouderklachten contact met ons op via: schouder@fysiovandaag.nl.

Partners

Contactgegevens

Locaties

Telefoonnummer

FysioVandaag Houten - Piazza Sports

030 - 636 16 87

FysioVandaag Houten - The Dome

030 - 760 34 40

FysioVandaag Leidsche Rijn

030 - 760 34 44