Psychosomatische Fysiotherapie

De psychosomatische fysiotherapeut specialiseert zich in de behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben en met onbegrepen lichamelijke klachten. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is vaak niet helemaal duidelijk. Zo kunnen psychosomatische klachten zich uiten in vermoeidheid of onbegrepen pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn maar ook in spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst.

De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Zij betrekt de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling, waaronder leef- en werkomstandigheden.

De psychosomatische fysiotherapeut werkt nauw samen met andere deskundigen zoals arts of specialist, psycholoog of bedrijfsarts.*

Bron: website KNGF

Indicaties: 

Stress
Angstklachten (angst om te bewegen, maar ook stoornissen of trauma’s)
Depressie
Burn out/ overspannenheid
Hyperventilatie
Slaap problematiek
SOLK (Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten)
Chronische pijn
Laag zelfbeeld/zelfvertrouwen
Chronische vermoeidheid

Behandeling

De interventies die ik onder andere geef zijn: Psychomotore oefeningen, adem- en ontspanningsoefeningen, educatie (slaap, stress/spanning, ademhaling, (in)activiteit) lichaamsbewustwordingsoefeningen, oefeningen gericht op gedragsverandering, mindfulness, graded activity, graded exposure, running therapie en acceptance and commitment therapy.

vergoedingen

Afspraak maken

U kunt voor psychosomatische fysiotherapie terecht bij onze gespecialiseerde fysiotherapeut Sandra van Rooijen