Een deelnemer aan een gecombineerde leefstijlinterventie krijgt advies over en begeleiding bij:
Het programma bestaat uit een behandelfase (twaalf maanden) en een onderhoudsfase (twaalf maanden). Het daadwerkelijke bewegen realiseert de deelnemer in de eigen woon-/leefomgeving en maakt geen onderdeel uit van de interventie.
Alleen volwassenen met overgewicht en een extra risicofactor en volwassenen met obesitas komen in aanmerking voor een gecombineerde leefstijlinterventie.
Deelname aan een gecombineerde leefstijlinterventie is enkel mogelijk na doorverwijzing van de huisarts of medisch specialist.
Hoe kan iemand deelnemen aan een GLI?
De huisarts stelt een diagnose aan de hand van de NHG-richtlijn en Zorgstandaard Obesitas en verwijst zo nodig door voor een GLI. Ook tijdens het aanbieden van de GLI blijft de huisarts betrokken: de zorgverlener van de GLI stemt af met de huisarts, koppelt regelmatig resultaten terug en overlegt zo nodig over eventuele aanvullende zorg.
In de Zorgstandaard Obesitas zijn de inclusiecriteria tot in detail uitgewerkt: deelnemers vanaf een matig verhoogd gezondheidsrisico kunnen deelnemen. In de tabel van de Zorgstandaard vind je meer achtergrondinformatie.
De competenties die een behandelaar nodig heeft, volgen uit de beschrijving van de effectieve GLI. Een GLI kan worden aangeboden door verschillende beroepsgroepen: leefstijlcoaches, diëtisten en fysio- en/of oefentherapeuten. Behalve leefstijlcoaches, hebben de overige beroepsgroepen daarvoor wel een aanvullende (bij)scholing op het gebied van leefstijlcoaching gevolgd.
De GLI kan ook in een samenwerkingsverband geleverd worden. De huisarts kan iemand verwijzen naar een samenwerkingsverband van leefstijlcoach, diëtist en/of fysio- of oefentherapeut die gezamenlijk de benodigde competenties hebben om de effectieve GLI te leveren.
De sportclub wordt niet vergoed
De GLI is gericht op het aanzetten en motiveren tot bewegen. Voor het daadwerkelijk bewegen moet de persoon eigen initiatieven ontwikkelen en zoveel mogelijk aansluiten bij de reguliere sport- en/of beweegmogelijkheden in zijn eigen omgeving.
Fitness-abonnement, sportclub of sportkleding maakt namelijk geen deel uit van de vergoeding voor de
GLI onder de Zvw.
Hoe zorgen we dat GLI wordt aangeboden door deskundige zorgverleners?
Zorgverzekeraars kunnen kwaliteitseisen opnemen in hun polis. Deze eisen zouden minimaal op het niveau van de competenties van een HBO-leefstijlcoach moeten liggen
Nieuwe vestiging
Aangepast inloopspreekuur
Nieuw teamlid
Online Fysiotherapie