Plus

Rugtriathlon

Met één keer per week oefeningen doen van uw lage rugklachten af?

Dat kan nu bij FysioVandaag met een nieuw trainingsprogramma voor lage rugklachten. Het programma loopt al jaren succesvol in Duitsland onder de naam rugtriathlon. Door goede contacten met de ontwikkelaars, hebben wij het programma kunnen volgen en overnemen. Er wordt gewerkt vanuit een geheel andere insteek. Veel trainingsprogramma’s in Nederland hebben als doel het versterken van spieren, maar hier werken we aan het versterken van bindweefsel. Bindweefsel is de ‘grondstof’ van de verschillende banden, pezen en kraakbeen in het lichaam. Het programma is gebaseerd op de herstelprincipes van bindweefsel, waar wij bij FysioVandaag ook vanuit gaan.

Opbouw van collageen

Het trainen van spieren heeft als voordeel dat u snel kracht opbouwt, maar de terugval na een week ziekte is meestal groot. Daarbij moet u voor de opbouw van spierkracht twee tot drie keer per week trainen. De rugtriathlon heeft al effect bij één keer per week trainen. Om het bindweefsel te versterken bouwt u collageen op. Dit gaat veel langzamer dan spieropbouw, maar dat geldt ook voor de afbraak. Het trainingsprogramma duurt daarom zes tot negen maanden, maar in Duitsland geven ze de garantie, dat de klachten na afloop van het programma zeker een jaar wegblijven. Dat betekent dat bijvoorbeeld een dag in de tuin werken niet meer direct klachten veroorzaakt.

Oefeningen

U kunt de negen oefeningen gewoon thuis doen, maar ook in een groep, onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit heeft als voordeel, dat gecontroleerd wordt of u de oefeningen goed uitvoert. De groep mensen, die de rugtriathlon heeft getest, reageerde erg positief. Het is goed vol te houden en de eerste tuinwerkzaamheden in het voorjaar veroorzaakten geen rugklachten. Normaal zien we in de lente een toename van de lage rugklachten. Voor ons een bevestiging dat het programma werkt!

Vergoeding door Menzis!

Dat het programma effectief is, blijkt ook uit het feit dat Menzis de rugtriathlon vergoedt voor haar verzekerden.

Meer informatie? Mail naar rugtriathlon@fysiovandaag.nl.

Partners

Contactgegevens

Locaties

Telefoonnummer

FysioVandaag Houten - Piazza Sports

030 - 636 16 87

FysioVandaag Houten - The Dome

030 - 760 34 40

FysioVandaag Leidsche Rijn

030 - 760 34 44